Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-08@23:36:19 GMT

تولد با كم‌شنوایی خاموش

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۳۷۴۵۶

تاجایی كه بسیاری از كودكان كم‌شنوا شبیه به كودكان عادی به نظر می‌رسند و مانند آنها صحبت می‌كنند، آموزش می‌بینند و از موهبت شنیدن برخوردار می‌شوند. اما باید توجه داشت كه تمام افراد كم‌شنوا و ناشنوا شبیه هم نیستند، به‌خصوص اگر مداخلات به‌موقع و درست درمانی دریافت كنند. زیرا با مداخله زودهنگام و استفاده از روش‌های شنیداری، همه كودكان كم‌شنوا قادر خواهند بود حرف بزنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهمیت توجه به عوامل موثر در بروز كم‌شنوایی در نوزادان و تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی انگیزه ما برای گفت‌و‌گو با دكتر گیتی موللی، استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و عضو هیأت‌مدیره انجمن شنوایی ایران بوده است.

آیا لزوما عوامل وراثتی در بروز كم‌شنوایی مادرزادی موثر است؟ در این صورت چرا در برخی موارد می‌بینیم نوزاد كم‌شنوا از والدین سالم متولد می‌شود؟

تقریبا حدود نیمی از نوزادان كم‌شنوا كه هر سال متولد می‌شوند، به دلیل ژنتیكی كم‌شنوا شده‌اند. البته گاهی اوقات كم‌شنوایی در شرایطی به وجود می‌آید که هیچ مورد مشابهی پیش از آن در تاریخچه خانوادگی وجود نداشته است. حدود 70درصد این كودكان، ژن كم‌شنوایی را به ارث برده‌اند كه البته این ژن هیچ مشكل سلامتی یا كم‌توانی‌های دیگری را ایجاد نمی‌كند. در 30درصد باقیمانده، ژن درگیر علت كم‌شنوایی قسمتی از یك نشانگان (سندرم) است.

نشانگان شامل مجموعه‌ای از نشانه‌ها یا علائم است كه با هم در كم‌شنوایی مؤثر بوده‌اند. به عنوان مثال، نشانگان «واردِن بِرگ» می‌تواند منجر به كم‌شنوایی شود. در این نشانگان یك تكه موی سفید روی موها وجود دارد و تغییرات بارزی در اطراف چشم‌ها ایجاد می‌شود.

اغلب مادران می‌دانند ابتلا به بیماری‌هایی مثل سرخك یا آبله‌مرغان در دوران بارداری بسیار خطرناك است و ممكن است منجر به ناشنوایی نوزاد شود. علاوه بر این دو مورد چه عوامل دیگری در دوران بارداری ممكن است منجر به بروز اختلالات شنوایی جنین یا نوزاد شود؟

كم‌شنوایی می‌تواند ناشی از عوارض و مشكلات دوران بارداری مانند توكسوپلاسموز باشد. بیماری‌هایی مثل سرخك و ویروس سیتومگالو زونا نیز می‌توانند علت كم‌شنوایی یك كودك تازه متولدشده باشند. همچنین مشكلات هنگام زایمان مانند تولد زودرس یا كمبود اكسیژن در كنار عوامل ژنتیكی و ارثی منجر به بروز اختلالات شنوایی در نوزاد می‌شود.

پس احتمال بروز كم‌شنوایی در نوزادان نارس زیاد است؟

بله. نوزادان نارس بیشتر مستعد ابتلا به عفونت‌هایی هستند كه علت كم‌شنوایی است. آنها همچنین ممكن است با یرقان (زردی) شدید یا بی‌اكسیژنی (فقدان اكسیژن) در برخی مناطق متولد شوند. هر دوی این عوامل می‌تواند موجب كم‌شنوایی شود. ناسازگاری خونی مادر و جنین به‌ندرت موجب ایجاد كم‌شنوایی می‌شود.

چه عواملی در نوزاد یا كودك سالم می‌تواند كم‌شنوایی ایجاد كند؟

یكی از علل شایع كم‌شنوایی‌های قابل درمان در كودكان اتیت میانی ترشحی یا عفونت گوش میانی است. بیماری گوش و عفونت غالبا منجر به كم‌شنوایی دائمی نمی‌شود و با درمان و مداخله پزشكی قابل درمان است. اما گاهی تاحدودی كم‌شنوایی ایجاد می‌كند. در دوران كودكی برخی بیماری‌ها مانند مننژیت، سرخك و اوریون می‌توانند منجر به كم‌شنوایی شوند. همچنین صداهای خیلی بلند مانند ترقه‌بازی، موسیقی بلند یا صدای كارخانجات و ضربات و صدمات وارده به سر از عوامل موثر دیگر در بروز اختلالات شنوایی در سنین بالاتر است.

ناگفته نماند كه در برخی موارد یافتن علت كم‌شنوایی بسیار مشكل است. اما در عین حال پزشكان فهرستی از علل ناشناخته دارند كه كم‌شنوایی می‌تواند به یكی از آن عوامل مربوط باشد.

عوارض دارویی ممكن است به كم‌شنوایی در كودك منجر شود؟

برخی داروها كه با نام داروهای سمی برای گوش (اتوتوكسیك) شناخته می‌شوند، می‌توانند به دستگاه شنوایی كودك آسیب برسانند. این داروها معمولا باید طبق دستور خاصی مصرف شوند اما گاهی اوقات این داروها تنها راه درمان محسوب می‌شوند. مانند جنتامایسین كه سبب كم‌شنوایی كودك می‌شود.

شوك‌های استرسی و اضطرابی هم كم‌شنوایی ایجاد می‌كند؟

خیر، شوك و استرس و اضطراب عامل ایجاد كم‌شنوایی نیست.

آیا ممكن است تست شنوایی در بدو تولد اختلالات شنوایی نوزاد را تایید نكند، در حالی كه این اختلالات در ماه‌های بعدی بروز كند؟

كم‌شنوایی در بدو تولد قابل بررسی و تشخیص است و تست‌های شنوایی‌شناسی به‌خوبی قادر به تشخیص آن در بدو تولد و نوزادی‌اند. پس از تشخیص كم‌شنوایی، لازم است خانواده حتما برای توانبخشی كودك و سمعك اقدام فوری به عمل آورد تا زمان طلایی زبان‌آموزی كودك از دست نرود.
حتی اگر در بدو تولد و پس از تست شنوایی كودك، كم‌شنوایی را نشان ندهد لازم است والدین روند رشد زبان و‌ گفتار كودك را بدانند و درصورتی كه متوجه تاخیری در كودك خود شوند، لازم است حتما برای سنجش شنوایی مراجعه كنند. هر نوع تاخیر گفتار می‌تواند ناشی از كم‌شنوایی كودك باشد و نكته مهم این‌كه اغلب كودكان ناشنوا مقداری شنوایی دارند كه به صداهای بلند عكس‌العمل نشان می‌دهند. بنابراین انجام تست‌های خانگی به‌ویژه از طرف والدین ارزش و اعتباری ندارد.

پونه شیرازی - دانش و سلامت / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: كم شنوایی شنوایی اختلالات شنوایی علت کم شنوایی کم شنوایی کم شنوایی شنوایی کودک بدو تولد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۳۷۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علائم خاموش استرس را بدانید

ایتنا - به گفته کارشناسان، علائم خاموش استرس را می‌توان به راحتی نادیده گرفت، اما تشخیص آنها برای حافظت از سلامت روان مهم است.
علائم قابل مشاهده استرس نسبتاً واضح است - تحریک پذیری، عصبانیت، بی‌حوصلگی، تنش عضلانی.

به گزارش ایتنا، دکتر عاصم شاه، مدیر جامعه روانپزشکی در کالج پزشکی بیلور در هیوستون، در یک بیانیه خبری گفت: «شاید نتوانید علایم را برای مدت طولانی پنهان کنید. اما خانواده، دوستان و همکاران بلافاصله متوجه آن خواهند شد. این درحالیست که علائم خاموش استرس ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا قابل توجه باشد. اگر منزوی و تنها باشید، هیچ کس به جز شما متوجه آن نمی‌شود.»

در حالی که برخی از استرس‌ها در زندگی طبیعی است، نظارت بر علائم خاموش آن مهم است. شاه گفت که اگر آنها در طول زمان بدتر شوند یا شروع به تداخل در زندگی روزمره کنند، ممکن است نشانه‌ای باشد که به کمک یک متخصص بهداشت روان نیاز دارید.

عاصم  شاه افزود:« علائم خاموش استرس می‌تواند زمانی باشد که افراد علاقه خود را به زندگی از دست بدهند. آنها از انجام کارهایی که زمانی از آنها لذت می‌ردند دست بر می‌دارند. آنها مضطرب، عصبی یا ترسیده‌اند و از کارهایی که قبلاً انجام می‌دادند اجتناب می‌کنند، زیرا تحت فشار قرار می‌گیرند.»

سایر علائم استرس خاموش شامل کاهش یا افزایش وزن، کندن عمدی موها یا جویدن ناخن است. برای مدیریت استرس، شاه توصیه می‌کند ابتدا با فعالیت بدنی و تکنیک‌های تمدد اعصاب شروع کنید.

عاصم شاه گفت: «می‌توانید مدیتیشن، تمرینات تنفس عمیق را امتحان کنید یا زمان با کیفیتی را با خانواده و دوستان بگذرانید. برای فعالیت بدنی، پیاده روی کنید، ورزشی که دوست دارید انجام دهید یا در یوگا یا تای‌چی شرکت کنید.»
 

دیگر خبرها

  • عوامل موثر در بروز آرتروز زانو (فیلم)
  • توزیع سمعک رایگان بین ناشنوایان تهران
  • نگران فراگیری تک فرزندی هستیم/ دیابت و فشار خون؛ تهدیدی برای گیلان
  • طلافروشان، معترضان همیشگی شفافیت
  • شایع‌ترین عوامل ایجاد سنگ کیسه صفرا
  • (ویدئو) بیماری‌های خاموش، اما کشنده!
  • بیماری‌های خاموش اما کشنده! (فیلم)
  • علائم خاموش استرس را بدانید
  • وزوز گوش نشانه کاهش شنوایی
  • مصرف دخانیات از مهم‌ترین عوامل ایجاد سرطان دهان