Web Analytics Made Easy - Statcounter

طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در ۲۶ اسفندماه ۱۳۹۹ به تصویب نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسید و برای تایید نهایی به شورای نگهبان ارسال گردید.

خبرگزاری میزان- سعید بیرودیان مدیر دبیرخانه هیات ترویج اخلاق پزشکی سازمان نظام پزشکی در یادداشتی نوشت: طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در ۲۶ اسفندماه ۱۳۹۹ به تصویب نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسید و برای تایید نهایی به شورای نگهبان ارسال گردید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فارغ از روند کارشناسی و قانونی صورت گرفته در فرآیند طراحی و تصویب این طرح و همچنین اتفاقات و حواشی بعدی و ایرادات متعددی که شورای محترم نگهبان از نظر مبانی شرعی و قانون اساسی بر آن وارد نموده و نیز انتقادات فراوان وارده از سوی مجامع علمی و به ویژه انجمن‌های علمی حوزه پزشکی، بر آن هستم که در این مقال کوتاه به برخی از ملاحظات اخلاقی و انتقادات مطرح در زمینه بند‌هایی از این مصوبه در مورد مساله غربالگری پیش از تولد، پیشگیری از بارداری و سقط جنین قانونی اشاره کنم.

امیدوارم باب بحث و تبادل نظر علمی و منطقی و به دور از ملاحظات سیاسی و ... در این زمینه بیش از پیش گشوده شود و سازمان نظام پزشکی به عنوان یک نهاد صنفی که صیانت از حرفه پزشکی و سلامت مردم را در دستور کار خود قرار داده است، زمینه برقراری این مباحثات علمی را از طریق ظرفیت‌های اطلاع رسانی خود فراهم نماید. اطمینان دارم با همکاری خوب و ارزشمند کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت مجلس محترم، وزارت بهداشت و استفاده از نظرات صاحب نظران، طرح مذکور هر چه بیشتر و سریعتر به سوی کمال و رفع مشکلات موجود گام بر می‌دارد.

بیشتر بخوانید: قطعی برق می‌تواند بر کارایی واکسن‌ها موثر باشد

انتظار اخلاقی و منطقی از سازمان نظام پزشکی، در اولویت قرار دادن و دفاع از دیدگاه‌های تخصصی، علمی، اخلاقی و حقوقی در همه موارد است.

در موضوع غربالگری، لازم است اختیاری بودن، توصیه‌ای بودن و منوط بودن آن بر اخذ رضایت آگاهانه مجددا و صراحتاً در قانون مورد تاکید قرار گیرد.

در موضوع سقط درمانی، آنچه لازم به ذکر است این است که از نظر کارشناسان حقوقی، سقط درمانی پیش از ولوج روح اصولاً شامل ادله اثبات قتل نمی‌شود.

یکی از ملاک‌های منطقی و اخلاقی در زمینه سقط درمانی همانطور که در قانون آمده، حرج مادر است و خود مادر صالح به تشخیص آن است؛ (مجوز سقط درمانی تنها قبل از ولوج روح با شرط اثبات نقص جدی و واقعی در جنین، اثبات حرج مادر و پس از طی مراحل قانونی صادر می‌گردد.)

در موضوع پیشگیری از بارداری وظیفه اخلاقی حاکمیت، حمایت عادلانه و منصفانه از اقدامات پیشگیری به ویژه در مورد اقشار کم درآمد و محروم جامعه است. در عین حال ایجاد مشوق‌های صحیح برای بارداری و نیز ارائه ارشادات منطقی بر پایه مصالح جمعیتی، شرایط کشور و مباحث دینی و فرهنگی می‌تواند در دستور کار باشد. مداخله بیش از این، در حقیقت دخالت در حریم خصوصی انسان‌هاست.

ضمنا طبی سازی موضوع پیشگیری و منوط کردن دریافت اقلام پیشگیری به ارائه نسخه پزشک، ضمن تنزل جایگاه جامعه پزشکی و خارج نمون آنان از دایره ارائه خدمات علمی و تخصصی، با اصل عدالت در تخصیص منابع پزشکی نیز منافات دارد.

از دیدگاه اخلاقی، استفاده از دستاورد‌های علمی و موجود مانند تست‌های غربالگری مادام که موجب انجام اقدامات تهاجمی برای مادر و جنین نشود، بلا مانع است. البته چگونگی تخصیص منابع مالی دولتی، بیمه‌ای و آزاد به آن، نیاز به تدوین دستورالعمل‌های دقیقی دارد.

همچنین انجام اقدامات تشخیصی پیشرفته‌تر و غربالگری‌های مستلزم انجام اقدامات تهاجمی (مانند آمنیوسنتز) میبایست بر اساس نتایج و اندیکاسیون‌های قطعی حاصل از تست‌های اولیه و طبق دستورالعمل‌های متقن علمی باشد. ضمنا پیشنهاد می‌گردد با راهکار‌هایی همانند انجام آزمایشات غربالگری در مراکز پاراکلینیک دولتی، تا حدودی برخی شائبه‌ها در خصوص وجود پدیده هایی، چون سهم خواری (Fee Splitting) و تعارض منافع (Conflict of Interests)، برطرف گردد.

نگرانی پزشکان و پاراکلینیک‌ها از شکایت بیماران و مشمول دیه شدن در صورت تولد نوزاد ناقص الخلقه و پناه بردن به پزشکی تدافعی (Defensive Medicine) و درخواست غربالگری‌های بدون اندیکاسیون، باید از طریق روش‌های قانونی مناسب همانند همین طرح مجلس محترم و ایجاد پوشش بیمه‌ای و ... برطرف شود.

الزامی بودن ثبت بارداری در سامانه مربوطه در طرح جدید مجلس، ضمن طبی سازی بیشتر همه امور مردم و دخالت دولت و حاکمیت در امر بارداری به عنوان شخصی‌ترین حق خانواده ها، موجب کاهش مراجعه خانم‌های باردار به سیستم‌های مجاز پزشکی و ایجاد مخاطرات بعدی برای مردم خواهد شد. همچنین احتمال نقض اصل اخلاقی رازداری در پزشکی باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

با عنایت به اینکه در سونوگرافی‌های معمول و سه ماهه در دوران بارداری نیز به نوعی غربالگری صورت می‌گیرد و ناهنجاری‌های جنینی مشخص می‌شوند و پزشک وظیفه اخلاقی و قانونی دارد تا موارد را به والدین اطلاع دهد، بنابراین انجام غربالگری سریعتر و بر اساس دستورالعمل‌های علمی و تخصصی و اطلاع رسانی به والدین به ارتقای سلامت روانی و آرامش در جامعه کمک می‌کند، بنابراین از این دیدگاه نیز امری اخلاقی و منطقی به نظر می‌رسد.

بر اساس مطلب پیشگفت، باید توجه داشت که حذف غربالگری، اضطراب و نگرانی را در خانواده‌ها افزایش خواهد داد و مراجعه آنان به سرویس‌های ارائه خدمات غیر قانونی و غیر مجاز را در پی خواهد داشت و حتی این موضوع در صورت قانونی شدن می‌تواند بر ضد خود عمل نموده و موجب افزایش سقط‌های جنایی و غیر قانونی شود که این نیز امری غیر اخلاقی و بر خلاف اصول سودرسانی و عدم زیانباری در اخلاق پزشکی است.

انتهای پیام/

برچسب ها: جمعیت خانوداه نظام پزشکی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: جمعیت خانوداه نظام پزشکی جوانی جمعیت نظام پزشکی سقط درمانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۳۲۳۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۰ عنوان برنامه جمعیتی در آذربایجان غربی اجرا شده است

به گزارش خبرنگار مهر، پیروز قادری، صبح چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: جوانی جمعیت یکی از موضوعات مورد تاکید رهبر معظم انقلاب و از برنامه‌های مهم دولت سیزدهم بوده که تاکنون نیز اقدامات مختلفی در این زمینه انجام شده است.

وی با بیان اینکه برای مقابله با بحران جمعیت همه باید وارد میدان شوند، افزود: شرعا و قانونا مکلف هستیم به مساله جمعیت و فرزندآوری در فعالیت‌های فرهنگی و هنری توجه نمائیم که در این اداره کل نیز توجه ویژه ایی به این امر می‌شود.

قادری ادامه داد: زنان نیمی از جمعیت کشور هستند، اما تأثیر زنان در سرنوشت کشور بیش از تأثیر نیمی از کل جمعیت در سرنوشت جامعه تأثیر دارد و نقش زنان در رسالت خطیر مادری، تحکیم خانواده و تربیت نیروی انسانی متعهد به نسل آینده و فعالیت‌های اجتماعی در جامعه بسیار با اهمیت است.

وی گفت: حوزه‌های اصلی فعال در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان شامل فرهنگی، هنری، قرآنی و کانون‌های مساجد در این زمینه مسؤولیت دارند و باید طرح‌های ابتکاری خود را امسال با قدرت و کیفیت بیشتری ارائه دهند.

معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی، تولید موشن گرافی در مورد طلاق، تولید و در قبح مصرف الکل، ساخت کلیپ‌های مختلف در خصوص جمعیت، برگزاری کارگاه آموزشی نقش تصورات منفی در روابط زوجین و راهکارهای درمان از دیدگاه اسلام، فرهنگ ارتباط، نفوذ و صمیمیت بین خانواده‌ها و جوانان، تولید محتوای جمعیتی مشکلات ایران در سال ۱۴۳۰، تولید و بازنشر فرزندآوری و ترویج ازدواج، نخستین جشنواره مطبوعاتی و تبلیغاتی «جوانی جمعیت»، برگزاری محفل ادبی زوج‌های شاعر، تبلیغات محیطی و نصب بنرهای تبلیغاتی و برگزاری کارگاه آموزشی خطرات سالخوردگی جمعیت را از جمله برنامه‌های اداره کل در حوزه جمعیت و جوانی عنوان کرد.

وی افزود: همچنین تولید تئاتر و حمایت از تولید سرود با محوریت خانواده و جوانی جمعیت، شرکت فعالانه در جشنواره ملی زرسا، نشر و بازنشر تولید محتواهای مربوط به جوانی جمعیت در پایگاه‌های خبری و مطبوعات، عقدتفاهم نامه همکاری با دانشگاه و دستگاه‌های اجرایی و انجمن‌ها، برگزاری نمایشگاه پوشش ایران اسلامی و تبلیغ جوانی جمعیت در لابه لای نمایشگاه، برگزاری کارگاه‌ها، نشست‌های تبیینی، هم اندیشی‌ها و تولید محتواهای سمعی بصری توسط دبیرخانه کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان، اهدای کتاب به محافل و هم اندیشی‌های برگزار شده در راستای جوانی جمعیت، تشویق به چاپ کتاب در مورد جوانی جمعیت و نشر نرم افزار کتاب‌های گویا در این عرصه، تشویق به ثبت تشکل‌های فعال در این زمینه تحت عنوان مؤسسات تک منظوره فرهنگی و هنری از دیگر برنامه‌های اداره کل ارشاد است.

امسال در این راستا رویداد جایزه ملی جوانی جمعیت سال جاری در استان آذربایجان غربی به همت امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی و با دبیری ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان برگزار خواهد شد.

کد خبر 6100092

دیگر خبرها

  • اختصاص ۲۰ پلاک مسکونی مشمولان قانون جوانی جمعیت در رضوانشهر
  • قانون حمایت از خانواده و جوانی در محیط زیست گیلان اجرا می‌شود
  • ۴۰ عنوان برنامه جمعیتی در آذربایجان غربی اجرا شده است
  • نرخ رشد جمعیت در استان گلستان در وضعیت «بحرانی» قرار دارد
  • نباید خطوط جوانی جمعیت را رد کنیم
  • ۴۷ درصد زایمان‌های استان همدان طبیعی است
  • دومین رویداد جایزه جوانی جمعیت در کرمانشاه برگزار می‌شود
  • وضعیت بودجه و عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان و خانواده
  • نگاهی به سنجه‌های ارزیابی عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان و خانواده
  • نقش موثر متخصصان مامایی در اجرای طرح جوانی جمعیت